“Artikel 1:431 Burgerlijk Wetboek”
Beschermingsbewind is een rechterlijke beschermingsmaatregel voor meerderjarigen die wegens hun geestelijke of fysieke toestand tijdelijk of duurzaam niet in staat zijn om hun vermogensrechtelijke belangen zelf behoorlijk waar te nemen. Denk hierbij aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, mensen met een verslavingsprobleem of mensen met problemen van psychische aard. Ook als er sprake is van verkwisting of problematische schulden, kan er beschermingsbewind worden aangevraagd.
De belangrijkste taak van een beschermingsbewindvoerder is het beheren en beschermen van het inkomen en het vermogen van de belanghebbende. Dit houdt onder andere in dat hij zich inspant om schulden te voorkomen en bestaande schulden af te lossen. Dit kan hij doen door betalingsregelingen te treffen met schuldeisers of door de belanghebbende aan te melden bij de gemeentelijke schuldhulpverlening.
De financiën worden volledig uit handen genomen door de bewindvoerder. Het niet meer over het eigen geld kunnen beschikken is vaak een drempel voor belanghebbenden om beschermingsbewind aan te vragen. Toch brengt beschermingsbewind een aantal voordelen met zich mee.
- De kans op (nieuwe) schulden wordt verkleind;
- Belanghebbende ontvangt geen post meer en heeft geen omkijken meer naar de betaling van de vaste lasten;
- Bewindvoerder onderhoudt al het contact met de schuldeisers;
- Eventuele andere problematiek krijgt de nodige aandacht.
Beschermingsbewind wordt opgelegd voor onbepaalde tijd. Het bewind kan worden beëindigd als de grond waarop de maatregel is opgelegd niet meer van toepassing is of bij ontslag van de bewindvoerder. In beide gevallen dient er een schriftelijk verzoek te worden ingediend bij de rechtbank om het bewind te laten opheffen. In het geval van overlijden van de bewindvoerder of de belanghebbende, eindigt het bewind van rechtswege.
Bekijk hieronder een visuele uitleg van de Rechtspraak over beschermingsbewind of download de Brochure curatele, bewind en mentorschap van de Rijksoverheid.